Super Hornet Block III

Kustannukset

Hankintakustannus
VersioVuosiRungon kestoOstohinta
Block I2002 6000 h
Block II2007 6000 h
Block III20139000 h
Rungon kesto pitää tietenkin huomioida hinnassa, varsinkin koska Suomen harjoituskäyttö on aika kovaa; ei tarvi tehdä siirtolentoja harjoituspaikoille, kuten monissa muissa maissa.
Saab lupaa Gripenille 8000 tuntia ja Lockheed Martin F-35:lle myös 8000 h.
Elinikää kasvatetaan mm. siten, että hitsauksia vähennetään, ja kappaleita jyrsitään muotoonsa. Lähinnä alumiini- ja titaaniosia.

Super Hornet Block III on merkittävä nosto ikään 6000h -> 9000h. Silti suurempiakin lukuja näkee.

USAF:lla on menossa ohjelma, jolla F-16 elinkaari nostetaan 12 000 tuntiin ja USMC on pidentämässä perus-Hornettiensa iän 6000h -> 10 000h. Nämä ovat kuitenkin kalliita peruskorjauksia, eikä Suomi aio tehdä tämmöistä Horneteilleen. Koska meillä ei ole erillisiä ilmaherruuskoneita.

Boeing lupaa että uusi F-15 lentää jopa 20 000 tuntia. Ja kun se voi kantaa 16-20 ohjusta, niin se olisi erinomainen ohjusrekka. Sillä on kallista kouluttaa pilotteja, joten sillä lennettäisiin vain kun pakko. Monet puolustuksestaan huolehtivat maat kuten Israel, Etelä-Korea ja Singapore ovat valinneet tämän koneen.

Tankkaus ja aseistus

Kun koneen ohjuslasti vaatii täydennystä, niin kone tulee laskuun johonkin sopivalle ohjustäyttöpaikalle. Koska täydennys voi kestää vain 5 min, niin sen paikalle ei aina tarvi lähettää korvaavaa konetta. Jos useampi kone tulee, niin täydennyskoneet menee parveen tilalle, ja ne voi tulla muualtakin.
Joskus laskuun tulee koko parvi. Syynä voi olla vaikkapa se, että ilmatila on puhdistettu.

Kuten matkustajakoneissa, Block III koneessa on niin paljon polttoainetta rungossa, ettei sitä tarvitse joka pysähdyksellä tankata. Tällöin tankkauskalustoa tarvitaan vähemmän, kun kentät on hajautettu.
Ohjuksia voidaan täydentää vaikkapa 30:ssä paikassa, mutta tankkauksia voitaisiin hoitaa esim 8 paikassa, ja nekin voivat olla vaihtuvia paikkoja 100 maantiepaikan väliltä, eli hyvin turvallisia.
Periaate pitäisi olla että yhdessä tankkauspaikassa on neljä tankkauskalustoa, joten koko parvi (4 konetta) saadaan tankattua 5-10 minuutissa, koska harvemmin täytyy tehdä 100% täyttöä. Jos on 8 paikkaa, niin 32 tankkausautoa riittää nopeimpaan mahdolliseen palveluun parvelle.

Tässä yhteydessä tulee esiin toinen Block III:n etu. Voidaan kiinnittää monta ohjusta yhtä aikaa, koska ne voidaan panna säiliöön. Tämä säästää aikaa ja mekaanikkojen lukumäärää, tosin vaatii (edullisen) nostolaitteen. Apumekaanikkoja on sinänsä paljon, mutta jos vähemmällä selvitään, niin heitä voi kertauttaa paljon enemmän (esim 4x).
Säiliössä voi olla esim 4 ohjusta, tai 2 ohjusta + 6 SDB-pommia (ks kuva). Eli jopa kahdeksan asetta samalla kertaa kiinni per lentokone, ja jokaiseen parven koneeseen samalla kertaa. Parven pysähdysaika voisi olla hyvinkin vain 5 minuuttia. Toki siinäkin ajassa voi tankata lisää, jos tarvetta on, ja ollaan tankkauspaikalla.

Kaksi moottoria

Jos yksi moottori vikaantuu 100 tunnin välein, niin kaksi on poissa 100*100=10 000 tunnin välein. Näin ei tietenkään ole normaalisti, mutta taistelussa voi olla jopa 10 tuntia vikaväli.
Jos yksi moottori vikaantuu tai törmää lintuun tai sirpaleeseen 1000 tunnin välein, niin kaksi moottoria miljoonan tunnin välein. Matematiikka on kahden moottorin puolella sitä enemmän, mitä varmempia moottorit ovat.
Toisaalta jos kiitotie on oikein likainen, niin siinä voi mennä molemmat moottorit samalla kertaa.