Embraer A-29 Super Tucano

Super Tucano on brasilialaisen Embraer yhtiön potkurikone. Niitä valmistetaan Brasiliassa ja Floridassa. Niitä saa 1- ja 2-paikkaisena.

Tarve

Jos puolustajalla on paljon edullista ja laaja-alaista pistemaalien torjuntakykyä, niin hyökkäävä vihollinen ei uskalla pysähtyä, eikä perustaa esikuntia tai huoltokeskuksia. Ei voi pysähtyä edes nukkumaan. Kiireinen ja väsynyt vihollinen tekee sitten monenlaisia virheitä.

Jos puolustajalla on lisäksi laseriin hakeutuvia pommeja, niin liikkuvakaan kalusto ei ole turvassa. Tällöin hyökkääjä miettii jo erittäin syvällisesti, että kannattaako hyökkäykseen ylipäätään lähteä. Hinta voi olla liian kova. Vähintäänkin on kuljetettava mukana aina kunnollinen ilmatorjunta, mikä rajoittaa liikettä, paljastaa sijaintia (tutkasäteily) ja lisää kustannuksia.

Lentokone voi toimia nopeasti ja laajalla alueella, ja potkurikone taistelee edullisesti. Se on yksinkertaisesti kustannustehokas voima. Tykistön kantama ei riitä kaikkialle, ja sen liikkuminen voi olla vaikeaa esim saaristossa tai suolla. Molempia Suomessa riittää. Suomelta puuttuu potkurikone, joka voi rynnäköidä. Aikaisemmin oli Redigo, joka muistutti hieman Tucanoa.

Ajankohtaisuus

Horneteille on juuri hankittu erilaisia pommeja. Super Tucano voi käyttää joitakin samoja, esim Mk 81 (115 kg) ja Mk 82 (230 kg). Super Tucanossa on 5 ripustuspaikkaa.

Suorituskyky

Super Tucanolla pääsee 10,6 km korkeuteen, mutta käytännössä ne lentäsivät hyvin matalalla. Hyvä kuitenkin että vihollinen ei voi käyttää halvinta mahdollista (alle 4 km) ilmatorjuntaa, vaan se joutuu käyttämään yli 10 km kantavaa kalustoa.

Liikkuvuus

Vaakalennossa 520 km/h (VC), syöksyssä 590 km/h (VNE). 100 km päähän pääsee maasta 12 minuutissa, jos moottori on valmiiksi käynnissä ja pilotti päivystää. ATACMS tms ohjus lentäisi nopeammin, mutta onko ne aina oikeassa paikassa?

Hidaslento

Sakkausnopeus 148 km/h kevyellä kuormalla.

Lentokone vs helikopteri

Tucano pääsee kovempaa ja korkeammalle, mutta helikopteri voi nousta ja laskeutua mistä vaan. Helikopteri voi kuljettaa rahtia ja sotilaita. Eipä näitä kannata paljoa verrata, mutta molempia voi käyttää esim. maahanlaskun torjuntaan.

Aktiivinen omasuoja

Soihdut, silput, ohjusvaroitin (MAWS), tutkavaroitin (RWS), FLIR-kamera keskiripustimessa.

Passiivinen omasuoja

Heitto-istuin, tuulilasi kestää lintutörmäyksen, 900m maantie riittää laskuun.

Aseistus

 • 2 x 12.7mm siipitykit. Panssariammuksella hoitaa helikopterit, UAV:t ja kevyesti panssaroidut ajoneuvot.
 • Infrapunaohjukset
 • Pommit, täsmäpommit. Max. 5 x 230 kg
 • 70mm puoli-aktiiviset täsmäraketit (laser) 8km päähän. Max. 76 kpl
 • Periaatteessa merimiinoituskin onnistuu M117D (340 kg) pommeilla.

  Kustannukset

  Hankinta

  Kone maksaa n. 12 milj. dollaria, ja kestää ehkä 24 vuotta. Eli puoli miljoonaa per vuosi.

  Käyttö

  Lentotunnin hinta on 430-500 dollaria. Se on 5-10% oikean suihkuhävittäjän kustannuksesta. F-35 tuntihinta lienee 25 000 kieppeillä, eli 50-kertainen.

  Koulutus

  Lentäjiä ja mekaanikkoja ei kannata kouluttaa joka vuosi. Muutaman vuoden välein muutama kerrallaan, mahdollisesti ulkomaiden kanssa samalla.

  A-tarvikkeet

  Super Tucano voi käyttää Hornetin Mk 81 ja Mk 82 pommeja, joten rahaa säästyy. Toisaalta pommit on aika halpoja muutenkin. Ohjukset on kalliita.

  Organisaatio

  Merivoimilla on oma budjetti. Jos he haluavat ostaa esim miinoituskykyä ilmasta, niin ostakoon muutaman koneen. Myös saaristoa olisi hyvä putsata raketeilla. He voisivat käyttää talvisin jäälle aurattuja lentokenttiä.

  Jos maavoimat haluaa muutakin nopeaa tulitukea kuin helikopterien konekiväärit, niin siitä vaan hankkimaan. Ilmavoimat ei välttämättä pääse aina apuun ajoissa. Kymmenen konetta voi viedä kerralla 50 kpl 230 kg pommeja, eli 11,5 tonnia. Se on nopeasti liikkuva vastatykistö ja huoltokolonnien jatkuva kauhu.

  Ilmavoimat ei sinänsä tarvitse Super Tucanoita, mutta olisihan se 10 kertaa halvempi tapa toimittaa 100-200 kg pommeja tilattuun paikkaan. Eikä tarvisi olla niin riippuvainen maavoimien avusta, esim maahanlaskun torjunta lentotukikohtaan. Maavoimien pataljoonat kun pelkällä olemassaololla kertovat, että missä on jotain arvokasta suojattavaa.

  Käyttö

  Koneet ei tarvi mitään omaa tukikohtaa. Ne voi toimia maantiekentiltä ja jääteiltä alusta asti.

  Koulutus

  Lentäjien ja huollon koulutus voisi olla keskitettyä, mahdollisesti vielä Ruotsin kanssa, joka on ilmoittanut hankkivansa Super Tucanoita.
  Koulutuksen kustannus on murto-osa helikopterien tai suihkuhävittäjien tasosta. Avioniikka on kuitenkin moderni, joten esim Vinka-lentäjät tai -huolto ei voi hoitaa. Tucanon monipuolinen omasuojavarustus vaatii jonkin verran käyttökoulutusta.

  Huolto

  Huolto on varmaan samantyyppistä kuin Pilatus PC-12 huoltaminen. Pienet huollot voi tehdä maantietukikohdissa.